State of Louisiana
DEPARTMENT OF JUSTICE
CIVIL DIVISION
P0. BOX 94005
BATON ROUGE

) : 70804-9005
Jeff Landry : October 26, 2021
Auorney General OPINION 21-0030

€3-B LICENSING
Arlene C. Edwards

La. R.S. 37:1445
9247 Bluebonnet Blvd. N
Suite C La. R.S. 37:1455
Baton Rouge, LA 70810 Neither La. RS. 37:1445, 1446, nor 1455(A)7) prohibit a

licensee of the Louisiana Real Estate Commission from rebating
a porticn of the licensee's commission to a real estate
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Dear Ms. Edwards:

As the attorney for the Louisiana Real Estate Commission (‘LREC"), you have
requested an opinion of this office concerning the legality of consumer commission
rebates in light of three particular provisions of the Louisiana Real Estate License Law.
In particular, you ask whether La. R.S. 37:1445, 1446, and 1455 prohibit licensees from
giving commission rebates to real estate consumers. We conclude that these provisions
do ' not prohibit consumer commission rebates.

The starting point of statutory interpretation is the language of the statute.! “The words
of a governing text are of paramount concern, and what they convey, in their context, is
what the text means.”? Thus, “when the law is clear and unambiguous and its
application does not lead to absurd consequences, the law shall be applied as written
and no further interpretation may be made in search of the intent of the legislature.”™

Louisiana Revised Statutes 37:1445 provides in pertinent part:

No action or suit shall be instituted, nor recovery be had, in any court of
this state by any person for compensation for any act done or service
rendered, the doing or rendering of which is prohibited under the provision
of this Chapter to other licensed brokers or licensed salespersons uniess
such person was duly licensed under this Chapter as a broker or
salesperson prior to the time of offering to perform any such act or service
or procuring any promise to contract for the payment of compensation for
any such contemplated act of service.

(Emphasis added.)

La C.C. art. 9; Neeb Service, LLC v. Foster, 2017-0860 (La App. 1 Cir. 1/28/18), 242 So0.3d 586, 590-
91.

2 a C.C. art. 11. Antonin Scalia & Bryan Garner, Reading Law: The Interpretation of Legal Texts 56
{Thompson/West) (2012).

3La. C.C.art. 9.
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Additionally, Louisiana Revised Statute 37:1446(A) provides:

No payment of a commission or compensation shall be made by any
licensee or registrant to any person who has not first secured a license or
registration under the provisions of this Chapter. This Subsection shall not
apply to a nonresident broker who is currently licensed in his state of
residence.

The practice to which these provisions refer, as relevant herein, is that of sharing
commissions with unlicensed persons, as consideration for services rendered. This
interpretation is consistent with Louisiana jurisprudence. Louisiana Courts have opined
that the Louisiana Real Estate Law is “clear and unambiguous” that unlicensed persons
are prohibited from engaging in any aspect of real estate activities.* As a means of
enforcing these prohibitions, La. R.S. 37:1445 denies the violator access to Louisiana
courts to recover compensation for services for real estate activities. Under La. R.S.
37:1446, a violator is prohibited from receiving any form remuneration for engaging in
real estale activity.>

As acknowledged in the request, real estate consumers, i.e., the parties to a real estate
transaction, do not engage in real estate activily. Actions constituting real estate activity
are delineated in La. R.S. 37:1431(24). Notably, before an individual can be deemed to
have engaged in real estate activity, the activity must have be performed on behalf of
another and for compensation® Thus, any action performed by a consumer as a
principal party to the transaction does not meet the definition of real estate activity, as
the action is not taken on behalf of another. Additionally, a rebate is not compensation.
Compensation is remuneration in return for services rendered, while a rebate
represents the part of a payment that is returned to the payor, thereby serving as a
discount or reduction.” Thus, in the absence of rendered services on behalf of another,
a rebate cannot be deemed compensation.®

4 La. R.S. 37:1434 and 1459; Matter of BCL Investments, L.L.C., 52,387, {(La.App. 2 Cir. 1/16/19}, 264
So0.3d 675, 681, writ denied, 2019-0276 (La. 4/22/19), 268 So.3d 296; Gulf Coast Facilities Mgmt., LLC v.
BG LNG Servs., LLC, 730 F.Supp.2d 552, 563 (E.D. La. 2010); Brown v. Williams, No. 22716-A {La. App.
2 Cir. 1991), 587 So.2d. 732, 735; Brumfield v. Brumfield, 450 So0.2d 1019 (La. App. 1 Cir. 1984).

5 See, Ravenel Co. v. Abraham, 275 F.Supp.797, 798 (E.D. La.1967), affd, 441 F.2d 268 (5th Cir.1971).

6 La. R.S. 37:1431(24), “Real estate activity means any activity relating to any portion of a real estate
transaction performed for another by any person, partnership, limited liability company, association, or
corporation, foreign or domestic, whether pursuant to a power of attorney or otherwise, who for a fee,
commission, or other valuable consideration or with the intention, in the expectation, or upon the promise
of receiving or collecting a fee, commission, or other valuable consideration . . . ."

7 COMPENSATION, Black's Law Dictionary (11th ed. 2019). REBATE, Black's Law Dictionary (11th ed.
2019).

8 See, Hudler v. Anderson, 125 Nev. 1045; 281 P.3d 1183 (2009)(Unlicensed persons engaging in activity
for which a real estate license was required, as a principle for the buyer, was not “acting for another and
for compensation.”). Stout v. Edmonds, 225 Cal. Rptr. 345, 347 (Ct. App.1986)(Because the unlicensed
person did not engage in transaction for the benefit of another, receipt of the $2,600 payment was not
“compensation,” The commission sharing was likely structured to reduce the sales price by crediting the
individual with $2,600 against the purchase price.); 21 Or. Op. Atty. Gen 464 (1944).
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Finally, La. R.S. 37:1455(A)(7) specifically addresses rebates, providing as a ground for
a licensee's disciplinary action “accepting, giving, or charging any undisclosed
commission, rebate, or direct profit on expenditures made for a principal.” (Emphasis
added.) The plain language of La. R.S. 37:1455(A)(7) is both clear and unambiguous
and does not lead to absurd consequences, the prohibition is on undisclosed rebates
related to the expenditures a licensee makes on behalf of a principal.

Under the "Series—Qualifier" canon of statutory construction, "[wjhen there is a
straightforward, parallel construction that involves all nouns or verbs in a series, a
prepositive or postpositive modifier normally applies to the entire series."® The adjective
undisclosed is a prepositive (pre-positioned) modifier that qualifies the series of nouns
that it precedes, i.e., commission, rebate, and direct profit. Although there is no hard
and fast grammatical rule stating so, under the generally accepted rules of syntax, an
initial modifier tends to govern all terms in a series.’% Similarly, the prepositional phrase
on expenditures made for a principal is a postpositive (positioned after) modifier that
modifies the same series of nouns. Additionally, the series is separated only by
comma without any interrupting words or punctuation. The absence of determiners
between terms indicates that modifiers apply to each term."

Consequently, licensees are only subject to disciplinary action for accepting, giving, or
charging either undisclosed commissions on expenditures made for a principal,
undisclosed rebates on expenditures made for a principal, or undisclosed direct profits
on expenditures made for a principal.'?> This interpretation conforms with the duties
incumbent upon a licensee due to the agency relationship between a Real Estate
Commission licensee and his/her client.?

When a licensee represents a client in a real estate transaction, an agency relationship
exists between the two, whether express or implied.'* Accordingly, the licensee owes
the client a duty to not profit at the client's expense.’® Louisiana agency laws dictate
that an agent is bound to deliver to the principle everything received by virtue of the
agency, even those things unduly received.'® We are further persuaded that our
conclusion is correct by Article 6 of the Code of Ethics and Standards of Practice of the

9 Scalia & Garner, supra at 147-151.

10 Neeb Service, LLC, 242 S0.3d at 590, quoting The American Heritage Guide to Contemporary Usage
and Style, p. 343 (Houghton Mifflin Company 2005).

1 *The typical way in which syntax would suggest no carryover modification is that a determiner
(a, the, some, etc.) will be repeated before the second element[.]' Scalia & Garner, supra at 148—49
(noting that "[w]ith postpositive modifiers, the insertion of a determiner before the second item tends to cut
off the modifying phrase so that its backward reach is limited—but that effect is not entirely clear”).

12 Alpern v. Ferebee, 949 F.3d 546, 550 (10 Cir. 2020).

13 “Licensee” means any person who has been issued a license by the commission as a real estate
salesperson or a real estate broker. La. R.S. 9:3891(11). “Client” means one who engages the
professional advice and services of a licensee as his agent. La. R.S. 9:3891(4}.

4 La. R.S. 9:3891(1).

5 Tahoe Corp. v. P & G Gathering Sys., Inc., 18686 (La.App. 2 Cir. 1987), 506 So.2d 1336, 1344 (a
licensee is liable to his principle for any hidden profit received).

16 La, C.C. 3004, La. R.S. 8:3892.
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National Association of Realtors and other state’s interpretations of similar statutes.'”
Article 6 provides, “Realtors® shall not accept any commission, rebate, or profit on
expenditures made for their clients, without the client's knowledge and consent.” Article
6 cuts in favor of an interpretation of La. R.S. 37:1455(A)(7) that mandates disclosure of
any profit made at the client’'s expense.’®

Therefore, applying the foregoing tenants to your inquiry, it is the opinion of this office
that the Louisiana Real Estate Licensing Law does not prohibit a licensee from rebating
a portion of his/her commission to a consumer in a real estate transaction.

Having opined that the LRELL does not prohibit consumer commission rebates,
we decline to offer an opinion on the remaining question, finding the question moot.'

We hope that this opinion has adequately addresses the legal issues you have raised.
If our office can be of any further assistance, please do not hesitate to contact us.

With best regards,

JEFF LANDRY
ATTORNEY GENERAL

icia Edmond Wheeler
Assistant Attorney General
JL:AEW

Y7 Effective January 1, 2021,

8 See also Bolinger v. First Multiple Listing Serv., Inc., 2:10-CV-211-RWS, 2014 WL 4803155, at *11
(N.D. Ga. Sept. 26, 2014) (“the duty to disclose any fee or rebate the Broker would earn, . . . applies only
to “receipt of a fee, rebate, or other thing of value on expenditures made on behalf of the principal for
which the principal is reimbursing the licensee.”).

1% La. Atty. Gen. Op. No. 20-0111.



